Substantiv

ædelse

næring som indtages af mennesker og dyr (for at op ...

Synonymer

æde, føde, kost og mad

I en sætning

  • Rørhønen kan ikke finde føde nok ad naturlig vej i frostvejr, så den dør af sult, hvis den vante fodring pludselig hører op
  • Mennesket kan undvære føde i flere dage, men kun vand i få dage
  • 'Jeg er skidesulten,' sagde Marco, da de havde kørt en times tid. 'Kan vi ikke holde ind her og få lidt ædelse?'

Placering

ædelse har 2 overbegreber (næringmasse)

Alignering

Det Engelske Wordnet har begreber der svarer til det Danske:
  • (Engelsk) food og nutrient: any substance that can be metabolized by an animal to give energy and build tissue

Underbegreber

  • ambrosia: mad som if. den græske mytologi gjorde guderne udø ...
  • appetitvækker: en mindre portion af noget spiseligt som vækker ap ...
  • babymad: mad som er findelt el. moset så den umiddelbart ka ...
  • basisfødevare: fødevare som er en grundlæggende del af kosten
  • basismad: mad der udgør en fast, grundlæggende del af kosten
  • børnemad: mad beregnet for børn
  • cafeteriamad: billig og enkelt tilberedt mad, der fås på et cafe ...
  • diabetikerkost: (ingen definition)
  • diæt: (plan for en) kost med et afpasset indhold af føde ...
  • diætkost: kost med et afpasset indhold af fødeemner, energi ...
  • dåsemad: konserveret mad på dåse
  • fastfood: varm mad der er tilberedt på kort tid, fx mad fra ...
  • festmad: fin, lækker mad som egner sig til at servere ved e ...
  • fiberkost: (ingen definition)
  • forplejning og kostforplejning: mad, drikke og evt. mellemmåltider som nogen forsy ...
  • friture: mad der er tilberedt i opvarmet olie el. fedt
  • fuld kost: alle en dags tre hovedmåltider
  • fuldkost: kost der er beregnet på at dække et menneskes el. ...
  • functional food og funktionelle fødevarer: mad- el. drikkevarer der er tilsat fx vitaminer el ...
  • færdigmad: mad der købes færdiglavet og kun skal varmes op fø ...
  • fødekilde: (ingen definition)
  • fødeemne, fødemiddel, fødevare, levnedsmiddel, madvare og spise: noget der tjener som føde for mennesker
  • genmad: gensplejset mad; mad som indeholder gensplejsede p ...
  • gnalling: sølle, lille stump, ofte af noget spiseligt
  • gnaveben: ben med kød på til at gnave af (for hunde el. menn ...
  • grillmad: (ingen definition)
  • gryde: en grydes indhold; gryde med indhold
  • helsekost: kost som især består af vegetabilske fødevarer, fx ...
  • himmerigsmundfuld, kræs, lækkerbid, lækkerbisken, lækkeri, mam og mundgodt: mad el. drikke som indtages for fornøjelsens skyld
  • hundemad: mad (på dåse el. som tørfoder) til hunde, beståend ...
  • hundeæde: elendig mad
  • husmandskost: enkel, billig og traditionel mad
  • hverdagskost: almindelig mad der serveres til daglig med jævne m ...
  • hverdagsmad: almindelig mad der serveres til hverdag
  • hyggemad: mad el. andet spiseligt der fremmer hyggeligt samv ...
  • julebord og julemad: mad som traditionelt spises til jul
  • junkfood: underlødig, næringsfattig mad
  • kantinemad: mad som serveres i en kantine
  • kattemad: mad (på dåse el. som tørfoder) til katte, beståend ...
  • kost: mad som en udgiftspost (el. en indtægt)
  • kromad: solid, traditionel mad som den ofte serveres på en ...
  • køkken: mad der er karakteristisk for et bestemt land el. ...
  • levning, rest og restemad: mad der er blevet tilovers fra et el. flere tidlig ...
  • manna: føde som if. 2. Mosebog faldt ned fra himlen til j ...
  • mikromad: mad der tilberedes i en mikrobølgeovn
  • måltid: mængde af mad som indtages ved en sådan lejlighed
  • novel food: fødevare el. fødevareingrediens som består af el. ...
  • næringsvæske: (ingen definition)
  • proviant: forråd af mad og drikkevarer, især til en rejse
  • påskemad: mad som traditionelt spises i påsken
  • madret og ret: mad som er tilberedt el. anrettet for sig selv, og ...
  • rispapir: tynd, hvid plade af vand og rismel der bruges til ...
  • rulle: dej, kødskive e.l. der er rullet sammen om noget f ...
  • servering og traktement: mad og drikke der serveres
  • skolemad: mad som en skoleelev spiser i skolen, som regel i ...
  • skånekost: mad der er let for maven at fordøje
  • slankemad: mad der indeholder få kalorier el. kulhydrater
  • slowfood: mad fremstillet af gode, lokale råvarer i egnens t ...
  • sommermad: let mad der spises om sommeren, gerne med sommeren ...
  • sultekost: kost der er for sparsom el. for ensidig til at dæk ...
  • søbemad: flydende mad der spises med ske
  • tørkost: mad hvorfra det naturlige vandindhold af hensyn ti ...
  • vand og brød: kost for straffefanger
  • veganerkost: mad der ikke indeholder nogen form for animalske p ...
  • vegetarmad: mad der ikke indeholder kød, men udelukkende grønt ...
  • wokmad: mad bestående af ingredienser der er skåret i fine ...
  • økomad: mad tilberedt af økologiske råvarer og ud fra økol ...

Egenskaber

Madvare